Ettevaade 2022. aasta sotsiaalmeedia ja sisuloome trendidesse

Sotsiaalmeedia roll ühiskonnas on aina kasvava tähtsusega. Veel rohkem hoogu selle meediumi populaarsuse tõusule lisasid viimased kaks-kolm aastat, mil tuntud sisuloome ja suhtluskanalid aitasid päästa töökohti või luua uutmoodi ärimudeleid nii mõnegi ettevõtmise puhul. Tempokamalt tulid esile ka kanalid, mis varasemalt nii suurt tähelepanu ei pälvinud, nagu näiteks TikTok. Selles blogiartiklis vaatame hetkeks sotsiaalmeediamaastikul toimuvale otsa ja proovime alljärgnevalt ette aimata 2022. aasta populaarseimaid sotsiaalmeedia ja sisuloome trende.

Ettevaade 2022. aasta sotsiaalmeedia ja sisuloome trendidesse

TikTok haarab lõviosa turust ja jätkab kasvamist

Juba 2020. aastal oli see rakendus enim allalaetud suhtlusplatvorm, kuid aastal 2021 on TikToki alla laadinud enam kui 3 miljonit kasutajat üle maailma. Tähelepanuväärne on ka see, et TikTok ei kuulu sotsiaalmeedia hiiu, Facebooki, alla ja on saavutanud teatud suveräänsuse, erinevalt Instagramist. Tiktok’i rakendus on nii populaarne, et on loonud eraldiseisva kommuuni ja sellest on välja kasvanud kommuuni sees tuntud lood, siseringinaljad, jne.

Omaette fenomen on näiteks TikTok’i muusika – otsingumootorisse paar lihtsat märksõna sisestades saame kiirelt kätte 2021. aasta populaarseimate TikTok lugude Top 10 edetabeli:

  • “Oh No” – Kreepa
  • “Aesthetic” – Xilo
  • “Buss It” – Erica Banks
  • “Lotus Flower Bomb” – Wale feat. Miguel
  • “Drivers license” – Olivia Rodrigo
  • “Sugarcrash!” – ElyOtto
  • “So Pretty” – Reyanna Maria
  • “Dangerous” – Kardinal Offishall
  • “Vacation” – Dirty Heads
  • “Streets” – Doja Cat
Artist nimega Kreepa teenis 2021. aastal oma hitiga "Oh No" tähelepanu enam kui 25 miljonilt kasutajalt.
Artist nimega Kreepa teenis 2021. aastal oma hitiga “Oh No” tähelepanu enam kui 25 miljonilt kasutajalt.

Lisaks on välja mõeldud erinevaid TikTok tantse ja mõned sisuloojad on saanud tuntuks justnimelt sellel platvormil ennast turundades. Siin on kogumik möödunud aasta populaarseimatest TikTok tantsudest:

Varasemalt populaarseimad sisuloome platvormid on TikTok’i funktsioonidest inspireerituna ka enda rakendusi täiendanud – Instagram Reels, Snapchat Spotlight, Reddit short-video feature. Tundub, et see massiline vaimustus veel niipea ei rauge. Seepärast ennustame TikTok’ile kasvavat edu ka käesolevaks aastaks.

Ettevõtted panevad rohkem rõhku brändi­teadlikkuse kasvatamisele

Maailm liigub üha enam ekraanide taha. Sellele aitab kaasa mitte ainult pandeemia, vaid ka aina suurenev globaliseerumine, mis nõuab pidevat kaasajaga kursis olemist. Seetõttu eelistab tarbija või klient igapäevasteks toiminguteks online-first platvorme. Omakorda toob see kaasa sotsiaalmeedia osatähtsuse tõusu ettevõtetele, sest Facebookis, Instagramis, Youtube’is ja TikTokis kvaliteetset ja strateegilist sisu tootes saab jääda konkurentide kõrval paremini silma, jõuda kiiremini uue huviliseni ja hoida aktiivse suhtluse abil alles juba lojaalset sihtrühma.

Kui varasemalt võis sotsiaalmeedia konto eksisteerida ka “virtuaalse tapeedina” ja levinud oli nn. post-and-ghost postitamise taktika, siis nüüd närivad jälgijad kummituskontod kiirelt läbi ning ükski bränd, kes oma publikuga dialoogi ei astu, jälgijatelt ka oodatud tunnustust ei saa. Vajalik on kaasatuse (engagement) tõus iga postituse juures, et sihtrühm reageeriks, annaks ise ausat tagasisidet ja hindaks neile loodud sisu. Nii saavad ettevõtted konstruktiivsele kriitikale toetudes oma teenust parandada ja täiustada, pannes publiku ise oma brändist rääkima.

Tehnikaid, kuidas bränditeadlikkust kasvatada, on mitmeid:

  • Postitada orgaanilist sisu;
  • Käivitada taskuhäälingu saade või videoseminar oma tegevusala puudutavatel teemadel;
  • Teha koostööd suunamudijatega;
  • Käivitada loosimänge;
  • Kasutada sotsiaalmeediakanalite interaktiivseid elemente (polls, Q&A, FB+IG Live, jne);
  • Kasutada professionaalse digiagentuuri sotsiaalmeedia haldusteenuseid, et sisuloome kvaliteeti parandada.

Suunamudijate turg täiustub

Kuigi suunamudijate kasutamine sisuloome strateegias on juba ammu tavapärane, siis nüüd võib näha nende tegijate kvaliteedi tõusu. Nimelt on suunamudijad spetsialiseerumas ja neid sotsiaalmeedia staare annab ka vastavalt liigitada. Nii näeme eristumiseks kasutatavaid termineid nagu micro-influencer, nano-influencer ja professional influencer, kes tegutsevad suunamudimisega alal, mida nad kõige rohkem teavad ja tunnevad. Näiteks jumestuskunstnikud, treenerid või sisekujundajad annavad nõu ja soovitavad vastava eluala brände, sest on nendega kõige paremini kursis. Seega, aastal 2022 näeme, et suunamudijad on paremini liigitatud ning nende panus sotsiaalmeediasse sisu loomisel on suurema kaaluga kui kunagi varem.

Vaid 24 tundi püsiv sisu hakkab populaarsust kaotama

Instagram Stories, Snapchat Snaps ja muud taolised funktsioonid ei ole enam nii võluvad, sest neil puudub püsiv väärtus. Nii hakkavad tuntud brändid nendest tasapisi loobuma. Eelkõige peitub põhjus selles, et kaasahaarava ja tähelepanuväärse sisu loomine võtab kaua aega ja nii ei näe paljud turundajad mõtet luua sisu, mis on 24 tunni pärast kadunud ja mida selle ajaperioodi sees kõik sihtrühmad näha ei pruugi.

Kokkuvõtteks:

Näeme, et käesoleva aasta sisuloome ja sotsiaalmeedia trendid täiustuvad. Facebook, mis on läbi aegade olnud populaarseim kanal, hakkab võidujooksus edumaad kaotama TikTok’ile ja tõenäoliselt koondub palju turundustegevusi just viimase kanali alla. Lisaks kujuneb suunamudijate töö veel spetsiifilisemaks ja kui varasemalt kasutati sotsiaalmeedia staare üleüldisemalt toodete ja teenuste promomiseks, siis nüüd saavad sellel alal kaasa teha oma ala asjatundjad.

Kuna maailm liigub üha enam digitaalse kommunikatsiooni suunas, areneb ka sisuloome üha rohkem edasi ja tehnikaid põneva ja kaasahaarava sisu tootmiseks tuleb ainult juurde. Senist populaarsust hakkavad kaotama lühiajalist mõju omavad funktsioonid ning veel suuremat rõhku pannakse interaktiivsusele ja pidevale suhtlusele oma jälgijatega. Jääme põnevusega ootama, milliseid tulemusi toob aasta 2022 lõpp!

Kui leiad, et saaksime sind sotsiaalmeedia ja sisuloome strateegia ning seadistamisega aidata, võta meiega ühendust ja anna oma ideest märku: hello@hundredagency.eu