Väikeettevõtte turundus COVID-19 ajal

Nii Eestis kui ka mujal maailmas kaost tekitav COVID-19 jätab endast puutumata vaid vähesed ettevõtted. Olenemata valdkonnast, kus Sa äri ajad, oled tõenäoliselt suuremal või väiksemal määral pidanud ettevõtte turundusega koomale tõmbama. Tänases blogis vaatame lähemalt millised väikeettevõtte turundus­tegevused tuleks peatada või vähendada ja millega tuleks kindlasti jätkata.

Väikeettevõtte turundus COVID-19 ajal

Kaardista ettevõtte turundus­tegevused

Kui oled aktiivne ettevõtja ja Sinu äril on väljakujunenud kliendibaas, oled tänaseks suure tõenäosusega proovinud erinevaid turundustegevusi: messid, välimeedia, kohalik meedia, raadio, tele, digiturundus. Praegu on õige aeg, et kaardistada need tegevused, mis ettevõtte jaoks reaalselt kasu toovad. Mõõdikuteks võivad olla nähtavus, kodulehe külastused, kontaktid, müügid. Kõike ei ole küll võimalik 100% täpsusega mõõta, kuid suhtelise pildi peaks kätte saama iga turundustegevuse puhul. Olgu siis kriisiolukord või mitte aga niisama sihitult turunduseelarvet kulutada ei ole kunagi hea.

Keskendu olulisele

Võttes arvesse tänast olukorda riigis, kui inimesed püsivad rohkem kodus ning suurte osalejate arvuga üritusi korraldada ei ole võimalik siis kergema südamega saab loobuda messidest ja välireklaamist. Viimane on kallis ja selle kasu on raske mõõta. Messid toimuvad vähendatud mahus, kui üldse, ning võimalik ärikasu seetõttu madalam. Pikem kodus veedetud aeg muudab tele paljude jaoks küll atraktiivsemaks, kuid selle kalli hinna tõttu ei saa väikeettevõtted seda endale üldiselt lubada. Kuid on ka paremaid alternatiive.

Digiturundus on kindlasti väikeettevõtte turunduse kõige olulisem komponent. Olgu selleks siis: makstud reklaam, kodulehe optimeerimine, konversiooni optimeerimine, sotsiaalmeedia, sisuturundus või midagi muud. Digiruum on sinu põhiline koht uute klientide leidmiseks. Digiturundus on väga efektiivne kanal ja seda nii kiirete tulemuste saavutamiseks, A/B testimiseks kui ka maksimaalse mõõtmistäpsuse saavutamiseks.

Kriisiaeg on Sinu võimalus ette jõuda

Soovitame turundustegevust täielikult kindlasti mitte lõpetada. Kui koroonaviirus tugevamalt levima hakkas, asus suur osa ettevõtteid just turunduseelarvet vähendama või turundustegevusi täielikult peatama. Just seda viimast peaksid Sa vältima. On valdkondi, mis said väga tugevalt kannatada (nagu turism, hotellid, lennundus, jmt) ning nende puhul võib tõesti mõneks ajaks tegevused pausile panna. Nagu enne mainitud, kriis on hea aeg olukorra seedimiseks ja seniste turundus­tegevuste efektiivsuse kaardistamiseks. Mõtle ka, kas senine turunduspartner on oma tööd ikka teinud hoole ja armastusega.

Meie soovitus on digiturundusega jätkata. Nagu öeldud, siis inimesed veedavad rohkem aega kodus, arvutis ja üldiselt veebis ning siin peab paika turunduse põhitõde — ole seal kus on Sinu kliendid. Täna on Sinu klient rohkem online kui kunagi varem. Ta otsib infot otsingumootorites, tarbib sisu meediaplatvormidel, ostleb e-poodides, veedab aega sotsiaalmeedias ja suhtleb sõpradega suhtlusrakendustes. Ära jäta seda võimalust kasutamata.

E-poe turunduse võidukäik

Tõenäoliselt kõige rohkem võidavad täna erinevad e-poed. Kas oled selles valdkonnas uus või vana kala, vahet pole — täna on digiturundus see koht, kuhu peaksid panustama. Digimaailm on suur ja lai, ning seal on lihtne ära eksida. Kui aga kaasad kogemustega koostööpartneri, näed tulemusi juba loetud päevade möödudes.

Kolm olulist punkti, millest alustada:

  1. Digiturunduse audit kaardistab Sinu kodulehe tehnilised puudused ja toob välja tänased tulemused otsingumootoris.
  2. Digiturunduse strateegia paneb paika võimalikud kasvuvõimalused erinevates digikanalites (makstud reklaam, otsingumootor, sotsiaalmeedia jne).
  3. Taasturundamine – kui Sa ei ole veel sellele rõhku pannud, siis nüüd on õige aeg koostada erinevate parameetrite alusel korralikud listid, et huvilised tagasi veebilehele tuua.

Kokkuvõtteks

Võta kriisist maksimum. Kui Sinu konkurendid on ennast digis tagasi tõmmanud, siis nüüd on Sinu aeg särada. Internet ei maga, vaid siin kihab elu 24/7. Leia enda jaoks üles õiged kanalid, koosta läbimõeldud strateegia ja alusta kohe. Kui soovid digiturunduse alal nõu või tahad, et usaldusväärne partner Sind konkreetsete ülesannetega aitaks, siis võta meiega ühendust aadressil hello@hundredagency.eu ja leiame Sulle parima lahenduse.